| Tytuł: | Wysypka okolic intymnych |
| Autor: | Klaudiusz 31.5.2010, 13:09 |
| Witam Piszę bo sam nie mam pojęcia co to może być. jakieś półtora tygodnia temu zauważyłem na swoim podbrzuszu zaraz nad prąciem malą rankę i zaczerwienioną skórę wokół niej. Goliłem ostatnio tam włosy więc pomyślałem że to zacięcie. Jednakże po pewnym czasie kilka podobnych ranek pojawiło mi się na skórze wierzchniej części prącia. Po kilku dniach wysypka zaczęła się rozprzestrzeniać. Towarzyszyło temu uczucie swędzenia i czasami pieczenia, ale może jest to spowodowane kłuciem krótkich włosków. Wysypka przejawia się małymi (ponizej 5mm) krostami podobnymi do pryszczy. dookoła krost skóra jest zaczerwieniona i jakby podrażniona. Wysypka zajmuje powierzchnię od połowy podbrzusza do prącia i w okolicach pachwin, generalnie całe miejsce gdzie wcześniej miałem włosy łonowe. Pojedyncze pryszcze pojawiły się też na udach w pobliżu pachwin, jest też tego trochę na wieszchniej części prącia ale jest mniej czerwone. Skóra na wypryskach złuszcza się i jest bardzo sucha. I teraz moje pytania: Co to właściwie za dolegliwość i jak to leczyć? Czy może mieć to związek z moim dopiero co zaczętym życiem seksualnym, czy raczej jest to przyczyna niewłaściwego golenia miejsc intymnych? Wiem tylko że to raczej nie grzybica, ponieważ zastosowałem preparat Clotrimazolum i nie przyniosło to żadnych rezultatów, jedynie nawilżyło skórę. Proszę o rzetelną ekspertyzę, z góry dziękuję. | |
| Autor: | Adam2 31.5.2010, 15:49 |
| podrażnienia po goleniu dobry jest Bedicort G bo mogło dojść do odczynu zapalnego lub nadkażenia bakteryjnego ale na receptę jest , nie golić się tam na razie , użyć Sudocremu na razie i zobaczyć jaki efekt | |
| Autor: | Klaudiusz 31.5.2010, 19:23 |
| Dziękuję za pomoc, zgłoszę się z rezultatami. | |
Egzema
Egzema jest ogólnym terminem dla wielu rodzajów zapalenia skóry, znanych także jako wyprysk. Najbardziej rozpowszechnioną formą zapalenia skóry, jest zapalenie atopowe (choć niektórzy, zamiennie też nazywają je wypryskiem).
Czyrak mnogi (inaczej karbunkuł) powstaje na skutek rozprzestrzeniania się w procesie ropnym na kilka lub nawet kilkadziesiąt sąsiadujących ze sobą woreczków włosowych. Najczęściej dochodzi do tego na karku lub na innych owłosionych częściach ciała, które narażone są na drażnienie odzieżą (uda, krocze, pośladki).
Liszaj
Liszajowi na ogół nie towarzyszą zmiany narządowe, jednak niestety pojawia się świąd. W miejscach zmian pojawiają się czerwone wykwity o wielkości 1-3 mm, mają płaską błyszczącą powierzchnię. Wykwity te często wywołują nasilone swędzenie.