| Tytuł: | Skąd się wzieła ta wysypka? |
| Autor: | Arek515 26.5.2010, 10:39 |
| Witam. Mam 18 lat. W niedzielę zacząłem odczuwać wysoką gorączkę, ogólne zmęczenie (szczególnie w kończynach) i pulsowanie w głowie, ale za specjalnie nie przejmowałem się tym. Ze szkoły mimo bólu mięśni jakoś się dowlokłem. :) Zmierzyłem temperaturę dopiero w poniedziałek wieczorem - prawie 39°C. Od tej pory biorę Febrisan 3 razy dziennie oraz Rutinoscorbin 2 razy dziennie. Dolegliwości ustępowały. Przestudiowałem artykuły w portalach medycznych i wszystko wskazywało na to, że to grypa. Teraz mam wątpliwości, bo dzisiaj dołączyła wysypka. Opiszę, co pojawiło się na prawej ręce. Raczej nie jestem uczulony na Paracetamol. Średnica - 2 mm w poziomie, 3 mm w pionie Czerwona otoczka - ok. 1 cm Widoczny pęcherzyk - głębokość: 1 mm Kształt chyba najbardziej przypomina serce, w środku czerwony punkt pozdrawiam i czekam na odp. | |
| Autor: | ewela 31.5.2010, 13:06 |
| widać że to ospa bierz leki zalecone przez lekarza. na świąd pomaga puder w kremie lub inne maści. uważaj na siebie żeby się nie przeziębić. bo będzie jeszcze gorzej. dużo pij - wtedy nie odwodnisz się i łatwiej będzie zwalczyć gorączkę. nie rozdrapuj krost- zostaną Ci paskudne blizny. | |
| Autor: | patik 31.5.2010, 15:47 |
| ze względu na wysoką goraczke i wysypke powinienes isc do lekarza. Chorowałes na ospe, różyczke? | |
| Autor: | Arek515 31.5.2010, 19:25 |
| Kiedyś chorowałem na różyczkę - jeszcze w szkole podstawowej. Na ospę nie chorowałem, ale pamiętam, że kiedyś byłem szczepiony. Teraz mam umiarkowaną gorączkę - między 37 a 38, więc może powoli przechodzi? Lekki świąd mam tylko na głowie. Pozostałe punkty nie dokuczają. | |
Egzema
Egzema jest ogólnym terminem dla wielu rodzajów zapalenia skóry, znanych także jako wyprysk. Najbardziej rozpowszechnioną formą zapalenia skóry, jest zapalenie atopowe (choć niektórzy, zamiennie też nazywają je wypryskiem).
Czyrak mnogi (inaczej karbunkuł) powstaje na skutek rozprzestrzeniania się w procesie ropnym na kilka lub nawet kilkadziesiąt sąsiadujących ze sobą woreczków włosowych. Najczęściej dochodzi do tego na karku lub na innych owłosionych częściach ciała, które narażone są na drażnienie odzieżą (uda, krocze, pośladki).
Liszaj
Liszajowi na ogół nie towarzyszą zmiany narządowe, jednak niestety pojawia się świąd. W miejscach zmian pojawiają się czerwone wykwity o wielkości 1-3 mm, mają płaską błyszczącą powierzchnię. Wykwity te często wywołują nasilone swędzenie.